Kunstmuseum Würth, Erstein

PANDOMO® Floor: een duidelijk optreden voor spectaculaire kunstobjecten.

Ongebruikelijker kan de plaats voor een kunstmuseum niet zijn. Midden in een industriegebied tussen pakhuizen, kantoorcomplexen en containers. Hier, direct naast het hoofdkantoor van Würth France in Erstein in de Elzas, opende Reinhold Würth begin 2008 zijn 13e kunstmuseum. De keuze van deze plaats viel bewust, want de intensieve verbinding van kunst en arbeidswereld is een onderdeel van de ondernemingsfilosofie. Het door de Franse architecten Jacques en Clément Vergély uit Lyon ontworpen gebouw ontpopt zich daar als een echt juweel. Het twee verdiepingen tellende rechthoekige nieuwe gebouw met 3.500 vierkante meter nuttig oppervlak bestaat uit twee 70 meter lange rechthoekige blokken van ongepleisterd beton, die een glazen centrale ruimte met een auditorium voor 240 plaatsen omvatten. Van het noordelijke rechthoekige blok, een tentoonstellingsruimte met een plafondhoogte van negen meter, loopt een trap omhoog naar een ruimte in het zuidelijke rechthoekige blok met hetzelfde grondvlak, maar slechts vier meter plafondhoogte.

Design-vloeren in voegloze esthetiek.

Aan de functionaliteit van de plattegrond beantwoordt een decente, heldere materiaaltaal in het interieur van het museum. Ruw beton of eenvoudig wit pleisterwerk vormen hier bewust een contrast met de kunstobjecten. De gereduceerde edele ruimte-impressie wordt versterkt door een vormgegeven vloerbedekking in hoogwaardige steenoptiek. De naad- en voegloze vloeren, in lichtgrijs geschakeerd, maken een royale indruk en zijn op een heel pure wijze exclusief. De individuele vlamwerking en schakering zorgen voor een levendigheid en maken de vloer optisch tot een unicum. Een edele blikvanger is zijn zijdeachtig glanzende oppervlak. Twee glazen lichtkasten op het platte dak zorgen voor afgezwakt diffuus daglicht. Zo krijgt de ruimte zijn karakteristieke effect en verschaft de kunst een toneel.

Om het gewenste effect in de vloervormgeving te bereiken, kozen architecten en bouwheer een modern systeem van oppervlakvormgeving, dat optimaal voldoet aan de eisen van design, verwerking en belastbaarheid in het museum. PANDOMO ® Floor: De basis vormt een flexibel, zuiver mineraal nivelleerproduct op cementbasis PANDOMO ® K 1, dat veelsoortige mogelijkheden van een individuele architectuur wat betreft design en kleuren openhoudt. Beslissend voor de keuze was de natuurlijke gevoelsindruk van deze grote minerale designvloer, die voor de ontwerpers een optisch doorlopen van het ongepleisterd beton mogelijk maakte.

Van het grootste belang op deze bouwplaats was ook de snelheid van het materiaal. In slechts twee weken brachten de vloerleggers van de firma Kessler uit Schliengen de totale vloer op 1.600 vierkante meter aan. Na de ondergrondbehandeling werd de witte, zelfnivellerende egalisatiemortel precies op kleur gebracht en met een pompprocedé in laagdiktes van ca. vijf millimeter opgebracht, dan gepolijst en driemaal geolied. Er ontstonden volkomen uniforme vloeroppervlakken zonder voegen en kanten als uit en stuk, die zeer belastbaar, slijtvast en waterafwijzend zijn. Wat alle oppervlakken gemeenschappelijk hebben zijn de lichte oneffenheden, schakeringen en hier en daar de afdrukken van de troffel. Resultaat: levendige, karaktervolle vloeren – optische unica. In zijn totaliteit overtuigde het innovatieve materiaal architecten, bouwheer en verwerkers niet alleen visueel wat het resultaat betreft, maar ook praktisch in de toepassing door de decoratieve mogelijkheden en de economische verwerking.