Handelsschool Alpenland, Bad Aibling

PANDOMO® FloorPlus: ruimtebepalende kracht door monolithische vloeren.

Bij de planning in het interieur van het nieuwe schoolgebouw met zijn zes klaslokalen, een muziekruimte, de aula enz. hechtten de vormgevende architecten een bijzondere waarde aan een hoge gebruiksflexibiliteit en een royale ruimte-indruk met heldere lichtdoorstroomde ruimtes, die rust en transparantie in de drukke schooldag moeten brengen. Door de creatieve plattegrond, die vergelijkbaar is met de vorm van een vleugelpiano, kan de natuurlijke verlichting van alle bestaande ruimtes in het zuiden compleet worden behouden en wordt tegelijkertijd gezorgd voor een beschermde binnenplaats als verblijf- en evenementmogelijkheid. Bijzonder intensief beleefbaar wordt deze sterke ruimteoptiek in de nieuwe pauzehal, die het oude en het nieuwe gebouw verbindt. Uitgevoerd als splitlevel-oplossing met overgangmogelijkheden voor de barrièrevrije toegang strekt hij zich uit over twee verdiepingen en maakt door zijn 270 vierkante meter grote glazen gevel een open, lichtdoorstroomde oriëntering mogelijk. Geïntegreerd in deze heldere lichtheid zorgen afgestemde materialen van grote oppervlakken ongepleisterd beton gecombineerd met warm hout en accentuerende kleuren voor een rustige, terughoudende atmosfeer. Verlichte plintlijsten creëren duidelijke overgangen en geven veiligheid. De karakteristieke royale totaalindruk van de foyer bereikten de ontwerpers echter door een vrijwel voegloos ingebouwde monolithische vloer: edel in het oppervlakeffect en qua kleur specifiek afgestemd op het bestaande ruimtedesign. Daarbij koos men voor een bijzonder hoogwaardig materiaalconcept, dat in bijzondere mate voldeed aan de gestelde eisen wat betreft gevoelsindruk, verwerking en rendement ook onder de speciale belastingen van het dagelijkse schoolbedrijf: PANDOMO® FloorPlus. Het sterke materiaal overtuigde niet alleen door zijn royale effect op grond van het voegloos leggen, maar ook door zijn rijke creatieve mogelijkheden voor unieke individualisering met verschillende kleurnuances, schakeringen, vlamwerkingen, technieken enz. De basis van PANDOMO® FloorPlus vormt daarbij een wit flexibel nivelleerproduct op cementbasis. In de handelsschool werd het materiaal aanvankelijk in een lichte grijze tint individueel op kleur gebracht en na toevoeging van een speciaal hardkorrelig zand voor de verhoging van de druk- en krasvastheid in een laagdikte van zes tot tien millimeter op in totaal 850 vierkante meter in drie etages op een verwarmde calciumsulfaat-vloer aangebracht. Vervolgens werden de oppervlakken geschuurd en tweemaal geolied. Een bijzondere ambachtelijke uitdaging op grond van de materiaalconsistentie was daarbij het aanbrengen op de verschillende schuine overgangen tussen de etages. Als eindresultaat ontstonden zo rustige, royale vloeren met een duidelijk ruimtebepalend effect met matglanzende homogene oppervlakken. De eenvoudige elegantie maakt een royale indruk en is op een heel pure wijze exclusief. Geheel zoals in de moderne, edele kantoorcomplexen, die bij de planning als voorbeeld dienden.