Rolf Benz, Nagold, Germany

An excellent entrée.
Rolf Benz is Germany’s best-known, design-oriented furniture brand. Throughout the world, it stands for premium upholstered furniture that speaks a clear language of form, with a classy look and outstanding quality. The manufacturer recently decided to redesign the exhibition centre at its headquarters in Nagold, to convey both its wide range of products and at the same time a coherent brand image. The outcome is impressive: an elegant cube of top architectural quality houses the new, central reception along with three attractive showrooms. A distinctive decorative floor displays its own individual character, providing the Rolf Benz entrée with a prestigious feel and perfectly augmenting the sense of high-quality spaciousness to create a harmonious whole.

The new cube and the extension of the Nagold exhibition area are a reflection of Rolf Benz’s status as an international premium brand. The reception hall alone, with its lucid architecture and subtly curved shapes, is an inspiration to visitors. The modern cube, made of concrete and glass, was designed by Kiefer Architektur, Rohrdorf, as a joining element linking two existing buildings. The task faced by the planners was not an easy one: starting with an assembly of buildings that had evolved over time, they were to come up with a joining element between two halls with very different characteristics and heights, while at the same time creating a prestigious customer reception area that would reflect the excellence of the company. The plain cube was chosen to express restraint, in terms of its shape and material, resulting in a successful example of modern, high-quality architecture. A true eye-catcher for customers and visitors on their arrival.

Uniform design.
The outward harmony of the buildings was to be echoed inside the showrooms too. The aim: to create spacious floors with a continuity in design through a largely identical look. The challenge here was to produce the 400 square metres of flooring for the new entrée in the centre of the complex whose appearance corresponded to that of the two older, adjoining halls. The problem: the magnesite screed
that was used in the older halls was not an option here. It had not stood the test of time. Instead, the highly frequented floors here in the reception area, which would see countless visitors, called for an extremely hard-wearing material that was at the same time very flexible in its design and had a distinctive character, and one that would also forge a link with the existing floors. In the end, PANDOMO® Loft
by ARDEX was chosen, an extremely durable, decorative smoothing compound with an unusual surface finish that can, in addition, be installed particularly quickly.

Floors that are one of a kind.
At Rolf Benz in Nagold, thinly trowelled PANDOMO® Loft in a light shade of grey was applied three times to the underlying cement screed. In order to achieve the required finish, matching the neighbouring halls, it was decided to dispense with the scraped surface that is otherwise typical of Loft, in favour of a smoother, calmer look. The experienced installers at Handwerk mit Stil used a special trick to achieve the particular look-and-feel of the existing magnesite screeds: when it came to trowelling the final layer, instead of using the usual special tools recommended for light floors, they resorted to plain metal trowels, which left behind the distinctive metal patina one normally tries to avoid – a sort of “used look”. The outcome delighted the planners and their clients alike. The resulting floors are one of a kind: highly individual, spacious and virtually seamless floors bearing their own distinctive signature. High-quality in terms of the material and the look, matching the Rolf Benz brand claim perfectly: the goal had been met. The required transition between old and new had been accomplished. The client was suitably pleased. His expectations had been completely fulfilled.