Wirtschaftsschule Alpenland (college of commerce), Bad Aibling

PANDOMO® FloorPlus: monolithic flooring defines spaces.

In planning the interior of the new building featuring, among other amenities, six classrooms, a music room and a school hall, the architects attached special importance to high flexibility of use as well as to a sweeping sensation of openness, with bright, light-flooded rooms intended to radiate calm and clarity in the busy everyday life of the college. With a shape reminiscent of a grand piano, the creative floor plan allows natural light to be maintained in all the existing rooms that face south while creating a sheltered inner courtyard for recreation and events. The architects’ vision is particularly prominent in the new students’ break area linking the original building and the new extension. A split-level design incorporating ramps to ensure unobstructed access for disabled persons and extending across two storeys, it creates an open, light-spangled transparency with its large 270-square-metre glass façade. In perfect harmony with this airy lightness, generous exposed concrete surfaces combined with warm wood and colour accents create a calm, low-key atmosphere. The wall base is illuminated to provide clear definition and add safety. The planners achieved the characteristic expansive overall effect of the foyer by means of a monolithic floor installed with virtually no joints and boasting a luxurious surface appearance as well as a colour concept perfectly matching the spatial design. A particularly high-quality material concept was selected, meeting exceptionally well the client’s requirements with regard to elegance, good workability and cost-efficiency even under the exceptional burdens imposed by daily college loads: PANDOMO® FloorPlus. This hard-wearing material was a compelling choice not only for reasons of its expansive visual effect resulting from its jointless installation, but also thanks to its multifaceted creative potential for unique individualisation via variegated colour nuances, shades, graining, techniques etc. PANDOMO® FloorPlus starts with a cementitious, white design levelling compound. In the college of commerce, the material was first custom tinted in a light grey hue and then, after adding a special hardgrain sand to increase its pressure and scratch resistance, installed in a layer six to ten millimetres deep onto a calcium sulphate heating screed on three storeys, largely without joints, covering a total of 850 square metres. The surfaces were then ground and oiled twice. Application to the various ramps between the storeys presented a particular challenge to the craftsmen performing the work due to the consistency of the material. The end result? Tranquil, expansive floors striking a pure note and shaping the room’s character with homogenous semi-gloss surfaces. Their unadorned elegance conjures a sense of space and understated sophistication – echoing the modern designer office complexes that served as models in the planning of this building.